Az ügyvédi feladatok automatizálása mesterséges intelligenciával

Olvasási idő: ~ 4 perc

A mesterséges intelligencia (AI) adatok elemzésével, minták keresésével olyan rejtett összefüggéseket tud megmutatni, amelyek egy szervezetet a fejlesztésben, az irányok kijelölésében segítik, a döntéshozatalban támogatják. A felhasználási lehetőségek száma jóformán végtelen, ez alól a jogi szakmák – kifejezetten az ügyvédi – sem jelent kivételt. Elérkezett az az idő, amikor az AI már képes kiváltani ügyvédbojtárok hosszas kutatómunkáját és számmottevően megkönnyíteni a praktizáló szakemberek munkáját.

Az ügyvéd ugye az a jogász, akinek az ügyfele védelmében kell eljárnia, annak jogi képviseletét ellátva. Ahhoz, hogy mindezt sikerrel tegye, szüksége van adott ügy minden részletére, a hasonló esetek konklúzióira és eredményeire, az érintettekről minden fellelhető információra. Ezek alapján tud megalapozott érvek mentén kidolgozni egy védelmi beszédet és struktúrát, hogy ügyfele számára a legelőnyösebb döntést készítse elő. Látható, hogy minden az alapos kutatómunkán múlik. Mára már egyértelműen kijelenthetjük, hogy ebből a feladat-csokorból több lépést is magabiztosan átadhatunk az AI-nak, azzal a megnyugtató tudattal, hogy az algoritmus gyorsabban és kisebb hibaaránnyal teljesíti azokat.

Melyek azok a típusfeladatok, amikben az AI messze felülmúlja az emberi képességeket? Hogyan automatizálható az ügyvédi munka?

Egyelőre a strukturált adatgyűjtés és a minták keresése az, amit az AI el tud végezni. Az érvek súlyozása, azoknak a prezentálása már természetesen a szakemberek feladata. Az adatgyűjtést az AI két módon teheti meg, hogy segítse a jogi munkát:

1. Írott szövegek feldolgozását végzi, mely során matematikai helyett grafikai analízis keretében végez elemzéseket. Ez főleg jogszabályelemzések, a bírói munka elemzése kapcsán jelent nagy segítséget, amit követően akár kapásból megállapítható, hogy egy eset lehet sikeres vagy vesztes, mivel és hogyan érdemes foglalkozni a kezdetektől az ügy lezárultáig.

2. Az ún. assembly distribution, azaz a hangalapú és képi gyűjtések összevetésén keresztül lehetséges akár a videókat is, mint meglévő adathalmazokat vizsgálni, ami újabb nagy adag segítséget jelenthet a jogászoknak.

Ezekből a típusfeladatokból láthatjuk, hogy egy szorgos bojtárcsapat hosszú kutatómunkáját válthatja ki az mesterséges intelligencia.

Legutóbbi meetupunkon sorra vettük, hogy mi mindenben tud további muníciót adni a jogi képviselők kezébe az AI. A részletek kapcsán nézd meg a találkozót követő kérdés-felelek szekciónk videós összefoglalóját:

https://videosquare.eu/hu/recordings/details/1500,Q_A_Section?key=Cb7m1zn8Xrzf

Tudni akarod, mi mindenben teheti könnyebbé a munkádat a mesterséges intelligencia, és el akarod sajátítani a legkorszerűbb adathasználati megoldásokat? Kövesd Facebook és LinkedIn oldalainkat, látogass el programjainkra, kérdezz az ország vezető szakembereitől, biztosítsd helyed hamarosan  – április 27-én – induló képzésünkön: