5 technológiai buzzword, amikről, jó ha hallasz

Olvasási idő: ~ 5 perc

A 2017-es év tech konferenciái, meetupjai, témában íródott cikkek másról sem szóltak, mint a mesterséges intelligencia, a blockchain és a Big Data. Ezek a területek az idei évet is meghatározzák, ám várhatóan új fogalmak is felütik fejüket az év során, amik lázban fogják tartani a nagyérdeműt. A cikkel egy kitekintést szeretnénk nektek adni, hogy lássátok, idén vajon milyen újdonságokra, trendekre számíthattok. Sok közülük már ismerősen csenghet.

Már megszokhattuk, hogy minden évben vannak olyan technológiák, melyek több figyelmet kapnak, mint a többi. Sok szálra visszavezethető egy-egy fogalom virális elterjedése, de általában elmondható, hogy a buzzword-dé vált tech kifejezések óriási népszerűségüket az adott területen történt érdekes és kimagasló fejlesztéseknek köszönhetik. Előbb említettük a mesterséges intelligencia, a blockchain és a Big Data fogalmakat. Mire vezethető vissza elterjedésük? Az olyan vállalkozások, mint például az OpenAI (nyitott mesterséges intelligencia) és az IBM Watson termékoldalról rukkolt elő valami nem mindennapival: sikeres termékei megadták a lendületet az AI ismertségének növekedésének. Ezzel szemben mondjuk a bitcoin népszerűsége másból eredt: a bitcoin vonzó magas árfolyama után egyre többen érdeklődtek, így a fintech megoldás használata sokszorosára növekedett, és a figyelem központjába került a terület. Másik szembetűnő nagyszabású változás, hogy

a cégek elkezdték a Big Data technológiát használni és már nem csak leíró riportolásra, hanem a predikció lehetőségét magában rejtő analízisre is bevetették.

Olyan nagy cégek, mint például a Goldman Sachs, akik elkezdték a Big Data megoldások bevezetését, igencsak reflektorfénybe helyezték a rendszer lehetséges előnyeit és tulajdonságait.

1. Dark Data

A rendszerezett adat egyre nagyobb értékkel bír és a Big data egyre fontosabbá válik, a Dark Data fenyegető jelensége is közeleg. A témával közelgő AI & Data-driven Leadership képzésünkön mélyebben foglalkozunk, de térjünk is vissza a Dark Data-hoz. Mit is takar ez a fogalom? A Dark Data mindenhol fellelhető egy cég adatbázisában. Ezek leginkább olyan fájlok, képek és dokumentumok, melyeket a „biztonság kedvéért” megtartunk. Ez a nagy valószínűséggel nem használt adathalmaz, jelentősen megdrágítja a tárolást és a biztonságot is.

2. Digitális Detox

Mivel a technológia egyre inkább részévé válik az életünknek, az életmódunk is jelentősen megváltozik. Természetesen a technológia rengeteg előnnyel és könnyebbséggel jár az élet különböző területein, de nem feledkezhetünk meg a sötétebb oldalairól sem. Például a gyűlöletbeszéd és a negatív hangulat erdőtűzként terjed a közösségi médiában, de könnyen felboríthatjuk a munka-szabadidő egyensúlyát is az „always online” jelenség hatására. Szép lassan, nagy tudatossággal meg kell találnunk hogyan élhet békességben egymás mellett az ember és a gép. A fogalomhoz rögtön hozzá is kapcsolhatjuk a másik nagy buzzword-öt, a Mindfulness-t. Ha elmerülnél a Mindfulness technikákba, a Mindfulness Lab eseményeire szerintünk érdemes ellátogatnod.

3. Actionable Analytics

Az Actionable Analytics már tavaly is fontos jelenség volt, ahogy az előre megírt elemzések elkezdték átvenni az irányítást a Big Data innovációján. Azonban ez a fajta elemzés 2018-ban szignifikánsan hatékonyabb, pontosabb és kiszámíthatóbb lesz a korábbiakhoz képest. Olyannyira, hogy várhatóan a cégek stratégiai fontosságú kérdések eldöntésében is használhatják majd ezt a szoftvert.

4. Mikroszerviz

Véget értek azok az idők, amikor olyan applikációkat próbálunk kifejleszteni, melyek önmagukban nyújtanak megoldást mindenre. A DevOps (fejlesztők és operatív munkatársak együttműködése) fejlődésével változik a szoftverek kidolgozásának menete is. Tendenciózusan a nagyvállalatok olyan applikációkat fejlesztenek, amelyek nagyon jók egy vagy több tipikusan egyszerű feladat elvégzésében – ezeket nevezik mikroszervizeknek. Ehhez egy (vagy egy pár) mikroszerviz applikációt használnak egy bizonyos elvégzendő feladathoz. A megoldásnak köszönhetően az új applikációkat azonnal be lehet vetni, szoftvert pedig folyamatosan könnyen lehet frissíteni.

5. Kvantum számítógép

Érdekes fejlődésekre számíthatunk a kvantum számítógépeknél 2018-ban. A kvantum számítógépek az adatok feldolgozására kvantum biteket használnak (qubitek) a bináris számjegyek helyett (bitek). A bitek csak a 0 és az 1 számokat tartalmazzák, ezzel szemben a qubitek ennél több különálló értéket is képesek felvenni, minek következtében a számításokat is sokkal hatékonyabban végzik el. A Google egy 49 qubit-es processzorral kísérletezik egy ideje, melyet 2017 végén terveztek piacra dobni. Mivel ez nem történt meg, várható, hogy hamarosan már megjelenik ez az áttörés is.

Bejegyzésünket Naveen Joshi cikke inspirálta.