Az AI napi szinten az életed részévé vált. Hová vezet ez az út?

Ha körülnézel, láthatod, hogy az ember és gép együttműködésének egy nagyon speciális sajátos technikája van kialakulóban. De hol tart a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás? Hogyan használják ezeket a technológiát az emberek napi szinten? Erről beszélgetett a Millásreggeli Heuréka élményrovatában Szalai Ferenc, technológus, fizikus, akivel Mesterséges Intelligencia képzésünkön is találkozhatsz oktatóként.

Az elrugaszkodottnak tűnő mesterséges intelligencia megoldásokkal többé már nem csak a sci-fikben találkozhatsz. Napi szinten az életed részévé váltak. Annyira, hogy sokszor már el sem tudod dönteni, hogy a telefonos ügyfélszolgálatos a vonal végén – aki érti, mit beszélsz, tipikusabb kérdéseidet meg is tudja válaszolni, természetes nyelven beszél hozzád, segítő szándékkal fordul hozzád – egy robot vagy egy megnyerő call centeres.

 

Másik klasszikus terület például, ahol belebotlasz az AI és gépi tanulás-feldolgozás eredményéivel az a Facebook folyamunkon található tartalmak vagy éppen a könyvajánlók az Amazonon.

 

A jövő abba az irányba mutat, hogy a munkatípusok transzformációja elkerülhetetlen. Például a Shared Service Centerek esetében (amikből Magyarországon meglehetősen sok található) ez úgy néz ki, hogy majdnem minden probléma tipikus probléma, azaz visszatérő, mintázatszerű feladatokból áll.

Az összes feladat 80%-át ilyen mintázatszerű munkák teszik ki, amiket a gépek könnyen el tudnak látni, a munkák maradék 20%-a pedig az emberé marad. Itt az emberi kreativitásunkat, problémamegoldásunkat tudjuk kihasználni.

Ha visszanézel az elmúlt 20-30 év technológia forradalmi vívmányaira, láthatod, hogy már nagyon rég óta használunk gépi tanulási technológiákat. Ami a robbanást hozza a jövőben, hogy most sokkal szélesebb körben, sokkal intenzívebb ütemben fog elterjedni.

Ferivel legközelebb a Future of Business Konferencián találkozhatsz, valamint az AI és gépi tanulással kapcsolatos tapasztalatait gyakorlati tudás keretein belül közelgő AI – Automatizáció & Mesterséges Intelligencia Stratégia képzésünkön osztja meg majd veletek.

Forrás: a beszélgetés a Jazzy rádió Millásreggeli, Heuréka-élmény rovatának keretein belül zajlott. A rovat szakmai partnere a Spark Insitute at IBS. További részletekért hallgasd meg az Millásreggeli műsorát. (Ferit 31:20 másodperctől hallhatod)