Mesterséges intelligencia és adatvezérelt döntéshozatal

Bejegyzésünkkel szeretnénk közelebb kerülni az alábbi kérdések megválaszolásához: Hogyan lehet vezetőként a Big Data adatokat, a mesterséges intelligencia megoldásokat a legjobban felhasználni döntéshozatalnál, stratégiatervezésnél? Egyáltalán mi az a mesterséges intelligencia? Mire jó a gépi tanulás? Miért fontos az adatvezérelt gondolkodás? És milyen szerepe van mindennek mindennapi munkánk során?

Mesterséges intelligencia és adatvezérelt döntéshozatal meetupunkon ilyen, és ehhez hasonló kérdések megválaszolásának fogtunk neki a szakma legjobbjaival, akik az üzleti élet különböző területeiről érkezve meséltek tapasztalataikról. A tapasztalatcserét a kipróbált és bevált gyakorlatokról folytatjuk is hamarosan, október 12–13-i Data-driven Leadership képzésünkön, ahol elmélyedünk az adatalapú döntéshozatal legizgalmasabb területeiben. Addig is, összeszedtük nektek meetupunk leginspiratívabb gondolatait.

A meetup összes előadását megtekintheted rövid regisztráció után az alábbi linken: https://www.sparkinstitute.eu/live-stream

Algoritmusok, üzleti döntések és az ember, aki mögötte áll

Ma, a digitális transzformáció, az adatok begyűjtése és megfelelő értelmezése, a felforgató technológiák használata jelentik a legnagyobb kihívást egy cég életében. Pedig a digitális átalakulás során a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia megoldások bevetése jelentősen növelik a hatékonyságot. Emellett sokan tartanak is még ezektől az alternatíváktól, mert számos vezető még nincs birtokában az ehhez szükséges rálátásnak, nem rendelkezik olyan alvállalkozói kapcsolatrendszerrel, amivel be tudná dolgozni mindezt a vállalat szövetébe. Azonban

érdemes belátnunk, hogy az automatizált és adatvezérelt eszközök előbb-utóbb jelentős mértékben szükségteleníteni fogják az emberek munkáját, és mihamarabb ki kell használnunk a bennük rejlő potenciált.

Feljebb emelkedve, magasabb nézőpontból szemlélve még messzemenőbb felismeréseket is tartogat ez a téma: Vajon mik azok a tulajdonságok, amikben mi, emberek jobbak tudunk lenni az intelligens algoritmusoknál? Továbbá mi az, amiben ők – a robotok – jobbak lesznek nálunk, és hogyan kell felkészülnünk erre a világra?

Mesterséges intelligencia a hatékony, olcsó előrejelzések szolgálatában

Ha képesek vagyunk a technológiát és a mesterséges intelligenciát partnernek tekinteni, felhasználni azokat a képességeinket, amelyekben nagyon jók vagyunk, és mindezt kiegészíteni azokkal a lehetőségekkel, amikben a gépek remekelnek, akkor a jövő problémáira megfelelő hatékonysággal fel tudunk készülni és megoldást tudunk nyújtani rá.

Ma az adat a legnagyobb érték. Ezért fontos, hogy figyeljünk arra, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk adatokat gyűjteni, ezeket képesek legyünk strukturálni, majd megfelelő módon felhasználni. Ebben segít minket a mesterséges intelligencia, ami mindenki számára elérhetővé teszi a hatékony és olcsó előrejelzéseket, melyeket a töménytelen mennyiségű adatból szűrhetünk ki. Olyan összefüggéseket tár fel nekünk, amiket nem vagyunk képesek meglátni, és előrejelzi azt, amit nem tudunk megfelelő pontossággal előre jelezni. Ezt egészítik ki azok a lépések, amiket csak mi, emberek leszünk képesek végrehajtani. Mit nem fog megcsinálni helyettünk egy robot? Nem fog konkrét döntéseket hozni, hiszen sok esetben adódhat olyan etikai kérdés, körülmény, mely a gépek számára ismeretlen. A döntést követő konkrét cselekvés majd az eredmények analizálása és a tanulságok levonása is ránk háruló feladat.

Térben mozgó adatok

Nézzünk egy példát az adatok gyakorlati felhasználásáról. Hogyan lehet egy jól működő üzleti modellben elképzelni a töménytelen mennyiségben rendelkezésre álló adattal való gazdálkodást?  A lokáció alapú adatelemzés például segít nekünk az összegyűjtött adathalmazból optimalizálni eladásainkat. Ennek segítségével legalább 25%-os értékesítési növekedést érhetünk el, hiszen többek között segít nekünk meghatározni, hogy hol érdemes ma üzletet nyitnunk, mit érdemes és mit nem érdemes kínálnunk egy adott környéken. Az adatvezérelt gondolkodásmód ezen fajtája lokáció alapon profilozza az embereket, mely kiváló eszköze lehet jövőbeni marketing tevékenységünknek.

Használd az elérhető technológiákat!

A szakma nagyjai szerint nagyjából 5 év múlva teljesen elveszítjük a versenyképességünket, ha a gépi tanulás, AI technológiákat nem vonjuk be vállalati működésünkbe. A tudás, az eszközök mindenki számára elérhetők.

A jövő már elkezdődött, de még nem késő elkezdeni, megtanulni ezeket a dolgokat.

Használjuk ki a hozzáférhető lehetőségeket: mesterséges intelligencia, Big Data, gépi tanulás, deep learning stb. Építsük bele stratégiánkba, értékesítési folyamatainkba az értékes technológiákat, hogy versenyben tudjunk maradni és hatékonyabbá tudjuk tenni működésünket.

A bejegyzés a Spark Institute at IBS 2017. szeptember 7-i meetupja alapján készült. A Mesterséges intelligencia és adatvezérelt döntéshozatal eseményen előadtak: Frankó-Csuba Dea, Szalai Ferenc, Hegedűs Tamás és Byssz Róbert. Az esemény moderátora Benkő Vilmos volt.

Mélyebben is elmerülnél a témában? Jelentkezz hamarosan induló Data-driven Leadership Bootcamre még ma! Részletekért klikkelj: https://www.sparkinstitute.eu/termek/data-driven-leadership-program/