Lean szemlélet: A digitális transzformáció csodafegyvere

Olvasási idő: ~ 4 perc

Lean szemlélet. Adatvezérelt gondolkodás. Külön-külön már hallottál róluk. De talán még nem állt össze a teljes kép benned, hogy hogy kapcsolódik a két dolog egymáshoz. Tóth C. Zoltán, a Datapao CTO-ja és a Spark Institute at IBS oktatója segít nekünk a megértésben. Nézzük:

Mi az a lean szemlélet? Miért van ekkora hype körülötte?

A Toyota mára híressé vált TPS (Toyota Production System) termelési rendszere volt a szikra, majd egyre több területen lett elfogadott és követett. Nem csak egyetlen értelmezése van, azonban a lényege nem változott. A hypera nem tudok választ adni, de minden szervezet keresi az utat egy hatékonyabb működés felé. Ehhez jó ha van egy rendszer amiben tudok fejlődni, ami keretet ad a munkához. A lean egy már bizonyított rendszer, éppen ezért népszerű is.

Hogyan épül fel egy lean ciklus?

Változtatás, Mérés, Kiértékelés. Ez a három szakasz nem tűnik óriási találmánynak, mégis nagyon erőteljesek. Az egész lelke az a folyamat, hogy hogyan lehet a szervezetem, a rendszerem, termelésem hatékonyabb holnap mint ma vagy tegnap volt. Ez a folyamatos tanulás és javítás nagyon messze vihet egy szervezetet. Változtatok valamin, adatokat gyűjtök, hogy amennyire lehet objektíven meg tudjam érteni a hatását. A kiértékelés során pedig levonom a tanulságokat, majd indul az egész elölről. Egyszerűnek hangzik, de az eredménye egy folyamatosan fejlődő termelés vagy szervezet.

Hogy kapcsolódik a lean szemlélet az adatvezérelt gondolkodáshoz?

Elsőre úgy tűnhet, hogy az iparból származó lean szemléletnek nem sok köze van az adatelemzéshez, vagy az adatvezérelt gondolkodáshoz. De a kiértékeléshez, a lean egyik szakaszához elengedhetetlen, sőt, ez lényegében magát az adatok használatát és kiértékelését, elemzését jelenti.

Ha közelebbről megvizsgáljuk a lean egy másik oldalát, hogy hogyan deríthetek fényt a felesleges vagy veszteséges részekre a működésemben, ami a lean egyik központi tétele, akkor ott is adatvezérelt gondolkodást találok. A megvalósítás és a kiértékelés, a folyamatos javítás is adatvezerélten kell történnie, különben könnyen hibás eredményre juthatok. Így a lean sikeréhez ez a gondolatvilág elengedhetetlen. 

Hogyan lehet rosszul csinálni bevezetését? Miből szokott eredni a szemléletmód félreértelmezése? És hogyan lehet kivédeni a bakikat?

Az egyik sokszor előforduló hiba, amikor a könnyen megvalósítható részeket megcsináljuk, hogy elmondhassuk, lean szemlélet uralkodik a szervezetben. Ilyen például, amikor azokat a részeket elkészítjük, amelyek látványosak, viszont a rendszer mögöttes stabilitását adó részeket nem dolgozzuk ki. Ezért a projektjeinkben különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy megbeszéljük a megrendelővel, hogy hosszú távon bőven kifizetődő, ha mind a funkciókra, mind a stabilitásra koncentrálunk. Ez különösen fontos ipari környezetben.
A másik előforduló hiba az, hogy, a projektben nem érvényesülnek az iterációk. Fontos, hogy legyen kiértékelés és ezt ne csak formalitásból csináljuk.
Mi nagy hangsúlyt fektetünk az őszinte kommunikációra, hogy minden hibás feltételezés, félreértés kiderüljön. Ha változtatunk, akkor arról próbáljunk adatot szerezni és használni. A Datapao egy adatelemzéssel és adatinfrastruktúrákkal foglalkozó cég, így nekünk talán az átlagnál testhezállóbb ez a fajta adatvezérelt gondolkodás. Minden ügyfelünkkel szorosan együtt dolgozunk, hogy a projektekben és az ügyfélnél is megvalósuljanak ezek az elvek. – mondta el nekünk Tóth C. Zoltán, Spark Institute at IBS oktatója.

Kedved támadt az adatok gyűjtéséhez, rendszerezéséhez és értelmezéséhez szükséges adatelemzési tudásodat mélyíteni? Tarts velünk következő kurzusunkon!  Jelentkezz most 10%-os kedvezménnyel!