Innovation readiness

A vállalatok innovációs érettsége

AZ INNOVÁCIÓ AZ UGYANAZON CÉLÉRT EGYÜTT DOLGOZÓ KREATÍV EMBERNÉL KEZDŐDIK

 

The Innovation Readiness Gap

Szerző: Galántai Orsolya / Marketingkommunikációs szakember, Innovation skills’ trainer

A világ top 3-jába tartozó tanácsadó cég egyike, a Boston Consulting Group, sokrétű metrika mentén állapítja meg, hogy egy vállalatnak mekkora az “innovációs érettsége” (“innovation readiness”). Évente ki is ad egy listát, amiben rangsorolja globálisan a leginnovatív vállalatokat. A döntésnél olyan faktorokat vesznek górcső alá, mint a tehetségek foglalkoztatása, vállalati kultúra, szervezet ökoszisztémája, és a teljesítmény mérésének képessége. 

Innovation readiness

2021-es vizsgálatuk azt mutatja, csupán 10-ből 2 vállalat áll készen teljes mértékben az innovációra, 6 pedig már majdnem érett rá. Miközben az is látszik egyértelműen a számokból, hogy minél innovatívabb egy vállalat, annál értékesebb is. Ha még ez nem lenne önmagában elég, itt van rá még egy lapáttal: ez az együttjárás egyre erősödő tendenciát mutat az elmúlt két évtizedben. Tehát innovatív vállalatnak lenni kifizetődő. Minden évben jobban és jobban. Érdemes ezért erre a trendre felkapnunk a fejünket.

A probléma:

A nagyvállalatok többségének nincsenek megfelelő innovációs gyakorlataik, például olyan módszereik, amikkel úgy valósíthatnának meg újszerű ötleteket, hogy azok hatékonyak legyenek és egybecsengjenek a teljes vállalati stratégiával.

ÉRDEKEL BŐVEBBEN A TÉMA?

Tarts velünk2022. július 7-i ingyenes meetupunkon, és találkozz a szerzővel, Füredi Julival, Gábor Fannival, Magos Annával, Alex MachInstosh-sal, Reguly Mártával.

A meetup nyelve: angol

MEETUP RÉSZLETEI

Mit lehet tenni az innovatív vállalati kultúra kialakításáért a gyakorlatban?

Többek között bevezetni és támogatni a „mind egy csapat vagyunk” mentalitást. Amikor az egész vállalat egy emberként egy és ugyanazon célért dolgozik – és ráadásul mindenki ugyanazt érti a cél alatt. 

Itt megjegyezném, ha a 

  • “Miért dolgozunk?” 
  • “Hogy sok pénzt keressünk” 

kérdés-válaszig jutottunk, akkor még kutakodjunk tovább, mert tudunk találni sokkal motiválóbb küldetést, amiért hosszú távon is van kedvünk kikelni a meleg ágyunkból reggelte.) 

 

A másik teendő pedig, hogy silókban dolgozást, a “szervezet a szervezeten belül” típusú működés felszámolásáért kell lépéseket tenni. 

Amikor egy felmérést vezettem itt a Spark Institute-nál, amiben vállalati HR-eseket kérdeztünk a legégetőbb problémáikról (jegyzetben a link ha olvasnál róla bővebben), ott is a silósodás csúcsosodott ki legmasszívabb problémaként. Sok bicska tört már bele abba mindenfelé, hogy beindítsák a szervezeti részlegek közötti információáramlást és összehangolt működést (hogy úgy mondjam… azt, hogy a jobb kéz tudja, mit csinál a bal kéz), de szerencsére vannak jó példák is amik hitet és mintát adhatnak, hogy sikerülhet. 

Tipp: Hogyan léphetünk fel a silók ellen? Ismerj meg inspiráló példákat: olvass át esettanulmányokat, beszélgess másokkal akinek sikerült. Ez után jöhet a közös ötletelés kollégáiddal, ahol is olyan innovatív megoldásokat tudtok kitalálni, ami nálatok is reálisan megvalósítható és nem testidegen a ti szervezeteknek sem.

 

Mutatok pár példát. 

Az egyik nagyvállalati ügyfelünk éppen a fenti problémára kereste a választ. Felkértek hát, hogy facilitáljak náluk egy ötletgeneráló workshopot.  Ezek az újító gyakorlatok pattantak ki a fejekből:

PODCAST: Kérjünk heti 1 x 5 perces podcastot minden divíziótól, hogy ki, milyen projektben van benne, miket értek el, mire büszkék (a podcastot aztán mindenki tudja hallgatni - ösztönzőkkel jutalmazzuk a feliratkozást és rendszeres hallgatást)

DATA-DRIVEN ESZKÖZ: valós-idejű adatbázishoz férjen mindenki hozzá, amiben látszik milyen hatása van munkájának (pl. bejövő ügyfélmegkeresések adatbázisa, analitikája, személyes sales és online marketing adatbázisok integrációja, HR: több fázisú kiválasztási folyamat végigkövetését segítő platform használatával minden résztvevő HR-es tisztában legyen a folyamat során nyert információkkal)

DIGITALIZÁCIÓ: kezdjünk el kollaboratív szoftvereket használni, ahol mindenki látja a közös célt, és hogy ki mit tesz hozzá

ÖTLETELÉS DIVERZ CSAPATBAN: vonjunk be minden szintről kollégát és különböző területekről amikor kitaláljuk, merre tovább

BELSŐS MEETUPOK: izgalmas előadásokkal (kollégák az előadók, téma: siker-projektjenik / nem sikeres projektek tanulságai)

DIVERZ KÉPZÉS: a skill tréningeket úgy szervezzük meg, hogy különböző, alapból nem együtt dolgozó kollégák vegyenek részt, dolgozhassanak együtt a programokon

MUNKÁN KÍVÜLI AKTIVITÁS: önkéntes tevékenységek végzése közösen különböző osztályokról érkezőkkel

KERESZT-FUNKCIONÁLIS CSAPATOK: váltsuk fel a korábbi, fix csapatokban dolgozást és dolgozzunk együtt projekt alapon (megfelelő PM képzéssel támogatva mindenkit ebben)

Záró gondolatok

Mi is egy vállalat? Emberek csoportosulása közös érdekek, értékek, célok, struktúra mentén. Azt hiszem, így foghatjuk meg a leginkább. A szervezet szót egyébként sokszor jobban szeretem a vállalatra használni. Ez a kifejezés sokkal inkább enged az emberi szervezetre és a benne nyüzsgő sejtekre asszociálni.

Ez a kép sokkal szebben kifejezi nekem az alkotórészek kölcsönös függőségi helyzetét, folyamatos kommunikációját és állandó egymásra hatását.   

Most helyettesítsük be a testet az innovációra törekvő vállalatra és a sejteket kreatív emberekre. Ha egy egészséges testről van szó, a fejben eldöntött irányt szolgálja minden sejt. De mi történik, amikor a fej elhatározza, hogy innovatív lesz, de ez sejt szinten nem képződik le (vagy csak néhány sejtben)? Vajon mennyire fog megvalósulni ténylegesen a cél? Vagy csak távoli vízió marad az innovatív szervezet képe?

ÉRDEKEL BŐVEBBEN A TÉMA?

Tarts velünk2022. július 7-i ingyenes meetupunkon, és találkozz a szerzővel, Füredi Julival, Gábor Fannival, Galántai Orsolyával, Alex MachInstosh-sal, Reguly Mártával.

A meetup nyelve: angol

MEETUP RÉSZLETEI