Az ember mint “társas állat” a home office-ban

Meddig tartható fenn az elszigeteltség?

Ember mint „társas állat” a home office-ban

Hibrid munka útvesztői

Szerző: Magos Anna (Munka- és szervezetpszichológus)

Forrás: Az eredeti, teljes terjedelmű cikk az Üzlet és PSzichológiában jelent meg.

COVID alatt, mintha az egész világ egy szociálpszichológiai kísérletben vett volna részt, és próbálja a lehető legtöbbet kihozni magából a kísérleti változók közé beszorítva. Próbálunk jól teljesíteni a home office-ban, miközben keringünk a labirintusban, keressük a társakat, mint a kísérleti egerek. 

Van aki már megnyitotta az irodákat és full office működést kér, van aki full home office-ben, mások a hibriddel próbálkoznak… Mi maradt COVID után? A hibrid az új megoldás minden panaszra?

Ideális esetben mi történik a home office-ban? Kiválasztjuk a nap(oka)t, mikor szeretnénk otthonról dolgozni, úgy ütemezzük a feladatokat, hogy a lehető legjobban ki tudjuk használjuk az otthoni nyugalmat, és addigra időzítjük a koncentrációt igénylő feladatokat. Fűszerezzük meg ezt a helyzetet egy világjárvánnyal, bizonytalanság érzéssel, csaladtagjaink home schoolingjaval, házimunkával, főzéssel, vagy ha egyedül vagyunk, teljes elszigeteltséggel. Lássuk be, hogy a covid miatti home office lényegesen más volt, mint a nyugodt, békés home office-os napjaink voltak anno. 

ÉRDEKEL BŐVEBBEN A TÉMA?

Tarts velünk2022. július 7-i ingyenes meetupunkon, és találkozz a szerzővel, Füredi Julival, Gábor Fannival, Galántai Orsolyával, Alex MachInstosh-sal, Reguly Mártával.

A meetup nyelve: angol

MEETUP RÉSZLETEI

Nincs precedens

A koronavírus okozta vészhelyzet miatt rövid távon többé-kevésbé mindenki összekapta magát, jól vettük az akadályokat, sőt munkába menekülve még jól is teljesítettünk, de hosszú távon nem működik a spontán formálódó kötelező távmunka a legtöbb vállalatnál, hiszen nincs kidolgozva, hogy pontosan hogyan is történjen, hogy viselkedjünk, hogyan kezeljünk bizonyos munkahelyi helyzeteket az otthonunkból, ami annyi minden másnak a színtere. Hiányzik a “buy-in”, a változások sikerre vitelének alapja, a bevonás megteremtése. Ezt a cégeknek a jövőben kell kidolgozni, hogyan tudják a munkatársakat elkötelezetté tenni, hogy ne kezdejenek lázadozni.

A folyamatos online elérhetőséggel beszivárgott otthonunkba a munka, folyamatosan úgy érezzük, válaszkésznek kell lennünk az emailekre, chatre. Azáltal, hogy kötelezően beköltözött az irodánk az otthonunkba még inkább kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, és óhatatlanul védekezésbe lendülünk át. Gondoljunk az állatvilágra, ahol a területüket vadul védik az állatok, idegen nem hatolhat be. A home office-szal nemcsak a feladataink, de a kollégáink is elárasztották az intimszféránkat. Pár éve az egész világ kínosan nevetett a BBC tudósítón, akinek gyereke benyitott az élő adásba, ma viszont már ez a norma, és szinte minden család tud mesélni olyan történeteket, amikor a gyerek átsétált a háttérben megbeszélés alatt. Hogy hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket, attól függ, hogy a munka-magánélet szétválasztása szempontjából hol helyezkedünk el a skálán. 

MEETUP RÉSZLETEI

Szakmai identitás a nappalinkban

A két szélsőség Rothbar kutatása alapján: van, akik könnyen teremt átmenetet a munka-magánélet között (integrator), és, aki élesen különválasztja a kettőt (segregator). A jelenlegi távmunka a különválasztók rémálma, hiszen a szakmai identitásuk besétált a nappalijukba. Egy hosszú nap után sokszor érezzük magunkat teljesen kifacsartnak, dühösnek, szárnyalóan boldognak, elégedettnek, vagy esetleg mindnek egyszerre. Ahhoz, hogy leülepedjen bennünk a nap, szükseg van pár perc áthangolódásra, amire tökéletes a hazaút. Ami most nincs. 

Az emberiség fennmaradásának sikerét az érzelmek detektálása, és azokra való reakció tette lehetővé. A home office akadályait azok vették a legjobban, akik reziliensek, magas EQ-val rendelkeznek, bár azt gondolnánk, hogy a lelkiismeretesség és introverzió a kulcs. A kérdés az, hogy mit kezdünk a saját érzelmeinkkel a home office-ban, hogyan detektáljuk mások érzelmi hullámait (valóban nekünk szólnak, vagy ez az öt perccel korábbi otthoni történések hatása?), és hogyan tudunk egy érzelmileg steril online világban együttműködni, közösen ötletelni, hogy meghaladjuk önmagunkat, szinergiát hozzunk létre.

 

Hogyan tovább?

Akkor most, hogy ilyen jól beletanultunk az otthoni rutinba, néhány vállalat vissszatér a teljes irodai jelenlétre, akkor felejtsük is el a home office-t? 

A home office bizonyos mértékig meg fog maradni, mert számos pozitív oldala van gazdasági, szervezeti és egyéni szintén is. Lássuk be, élvezzük, ha otthonról dolgozhatunk, ha mi dönthetjük el mikortól, és mennyi ideig vagyunk home office-ban. A legintrovertáltabb IT fejlesztőnek is szüksége van arra, hogy emberekkel beszélgessen, vagy csak szimplán emberi interakciót lásson, tapasztaljon. Ahogy már érezhetük a bőrünkön is, az irodák funkciója át fog alakulni, és a társas érintkezés elősegítése lesz a fő szempont tervezéskor. 

A cégeknek végig kell gondolniuk, hogy mi is az iroda célja, és milyen munkakör mennyi home-office-t „bír el”. Az irodák át fognak alakulni különböző kisebb-nagyobb, ötletelős, megbeszélésekre alkalmas, workshopoknak megfelelő lounge-szerű helyiségekké, ahol fő szempont a véletlen és szervezett társas érintkezés lesz. Így a szociálpszichológiai kísérlet folytatódik a jövőben, immár nem egyedül bóklászunk a labirintus útvesztőiben, hanem időnként társakkal együtt építjük fel a labirintus kognitív térképét. 

ÉRDEKEL BŐVEBBEN A TÉMA?

Tarts velünk2022. július 7-i ingyenes meetupunkon, és találkozz a szerzővel, Füredi Julival, Gábor Fannival, Galántai Orsolyával, Alex MachInstosh-sal, Reguly Mártával.

A meetup nyelve: angol

MEETUP RÉSZLETEI