Hol tart most a mesterséges intelligencia? – Millásreggeli

A Millásreggeli 2018. október 8-i beszélgetésének témája a mesterséges intelligencia volt, ami mentén olyan fontos kérdések is felmerültek, mint a deep fake vagy a moralitás kérdésköre. A szerkesztők Szalai Ferenc fizikussal és a Spark Institute AI képzésének szakmai vezetőjével beszélgettek. A teljes podcastért kattints.

Már az első percekben izgalmas válaszokat kaptunk, arra a kérdésre, hogy mi is az a deep fake, hogyan jutottunk el idáig és az élet mely területein találkozhattunk már vele. Ugyanis, míg korábban csak hangot tudtunk gépi tanulási eszközökkel szimulálni, addig ma már videókat és képeket – sőt, akár élethű emberi arcokat – is képesek vagyunk. Itt azonban felmerülhetnek olyan etikai kérdések, hogy mi az a határ, ameddig még ezt jogszerűen lehet felhasználni? – feszegette a témakört a Millásreggeli szerkesztője.

Majd a moralitás témakörét lezárva, az AI legfrissebb üzleti felhasználásáról kérdezték Szalai Ferencet, aki szerint tévesen, eddig azt hittük, hogy a gépi eszközök a mechanikusan végezhető munkákat fogják forradalmasítani. Ellenben ma úgy gondoljuk, hogy a magasan fejlett kognitív területeken lesz igazán átütő sikere az AI-nak.

Ha ezen a ponton felmerül bennünk a kérdés, hogy a gépek helyettesíteni fogják-e az emberi munkát, akkor megnyugodhatunk, hiszen az ember intuitív képességét még nem sikerült gépiesíteni, bár a kísérletezések már elkezdődtek.

Forrás: a beszélgetés a Jazzy rádió Millásreggeli, Heuréka-élmény rovatában volt hallható, melynek szakmai partnere a Spark Insitute at IBS. Ha kíváncsi vagy a teljes beszélgetésre, hallgasd meg a Millásreggeli műsorát.

A korábbi podcasteket ITT érheted el.

Kövesd élőben is a Millásreggelit minden hétköznap reggel 6.45-10 óra között.

Ha még többet tanulnál a mesterséges intelligencia témáról, gyakorlati tudásra szomjazol, biztosítsd helyed KÉT nap múlva  – október 12-én – induló képzésünkön:

ai stratégia