Mivel zárult az AI Stratégiák & Mesterséges Intelligencia képzés?

Olvasási idő: ~ 2 perc

Az utolsó alkalom során két nagyobb témakört érintettünk a mesterséges intelligenciával kapcsolatban: a költségeket (budgeting) és az etikát. Egy igazán páratlan képzés zárult le, nagyon örülök, hogy részt vettem rajta. Lenti ki is fejtem, miért gondolom így.

Budgeting

A budgeting kapcsán gyakorlati feladatot oldottunk meg, egy viszonylag egyszerű mesterséges intelligencia-projekt költségvetését terveztük meg, így könnyű volt követni a feladatot és megérteni a budgeting tervezésekor alkalamzandó folyamatsort és gonolkodásmódot. Példa projektünk: egy podcast-ajánló rendszer létrehozása. A gyakorlat célja többek között az volt, hogy lássuk, mi mindenre kell figyelni egy ilyen típusú projekt költségvetési elemeinek számbavétele során, az összköltség (hozzávetőleges) kiszámítása, valamint a lehetséges költségredukciót hozó elemek beazonosítása.

Etika

A továbbiakban mesterséges intelligenciát, mint reáltudományt puhább szempontok alapján tárgyaltuk: hogyan viszonyul az etika, a méltányosság és az előítélet kérdéseihez a robotok világa? Sok aktuális érdekes, egyben elgondolkodtató tényt osztott meg a hallgatósággal Szalai Ferenc, aki néhány kiemelt kapcsolódó irodalmat is ajánlott nekünk.

Összegzés

Összességében értékelve a képzést azt gondolom, hogy tartalom szempontjából jelenleg hazánkban páratlan, naprakész és gyakorlatias, ahol az oktatók az érintett területek szakértői és egyben nagyszerű előadók. Jó szívvel ajánlom napjaink és a jövő vezetőinek, projektmenedzsereknek, és mindazoknak, akik érdeklődnek és el szeretnének indulni az adatvezéreltség, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia megismerésének irányába.

Tóth Erika Viktória

A cikk szerzőjéről:

Okleveles közgazdász, IT projekt – és folyamatmenedzser, PhD hallgató

2016-ban végzett okleveles közgazdászként vezetés-és szervezés mesterszakon. 2018 óta PhD hallgató, kutatási témája a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hatásának vizsgálata a tudásmenedzsmentre. Az akadémiai szféra mellett már a kezdetektől célja volt részt venni a versenyszférában is, ezáltal gyakorlati tapasztalattal és tacit tudással támogatni az elsajátított elméleti tudását, ezért már korai egyetemi tanulmányai mellett (2012 óta) elkezdett IT üzleti folyamatmenedzsmenttel és IT projektek vezetésével foglalkozni, jelenleg is egy világhírű szoftvergyártónál dolgozik ezen a területen. Elkötelezett a korszerű technológiák megismerésében, a tudásmenedzsment és mesterséges intelligencia üzleti aspektusainak kutatásában, a folyamatoptimalizálásban, valamint a folyamatos fejlődésre és tanulásra való törekvésben.

Kedved támadt az adatok gyűjtéséhez, rendszerezéséhez és értelmezéséhez szükséges adatelemzési tudásodat mélyíteni? Tarts velünk következő kurzusunkon!  Start: 2018. október 12.