Adatvezérelt HR – Millásreggeli Bodonyi Dániellel

Milyen lesz a HR önéletrajzok nélkül? Lesz-e humán faktor a folyamatok végén? Még fikció vagy már a jelen? A Jazzy Millásreggeli adásában a Heuréka-élmény rovatában Bodonyi Dániel, a Spark Institute at IBS Adatvezérelt HR képzésének szakmai vezetőjével hallgathattok egy igazán izgalmas beszélgetést a HR szakma jövőjéről. Cikkünkben ennek összefoglalóját olvashatjátok.

Az adatok ébredése

“A HR szakma ma is használ adatokat - ez nem egy újkeletű dolog -, ami ennél is érdekesebb, hogy ezeket az adatokat a HR nem köti össze, így azok üzleti értékét sem lehet felmérni. Sőt, az adatok minősége sem az igazi, hiszen ma az önéletrajzok 80%-a nem valós adatokat szolgáltat a HR-esek számára”

– meséli Bodonyi Dániel, People Analytics szakértő.

Ezért nem meglepő, ha az elkövetkezendő években a HR akár el is búcsúzhat az önéletrajzok tömkelegétől. Helyette, pedig a személyreszabottság lesz az irány, mivel a HR átalakulásának legfőbb célja, hogy ne homogén csoportokban (Y, Z generáció stb…), hanem egyéni preferenciákban gondolkodjon. Ezt a folyamatot segíti és támogatja az adatvezéreltség, ami során az adatok a cégek kezéből szép lassan a munkavállalókhoz kerülnének.

A HR szakma átalakulása

Ezután Bodonyi Dániel azt is elmondta, hogy a HR szakma jelentős változásokon megy – és fog keresztülmenni – sok ma még ismeretlen változást hozva, de az az egy mindenféleképpen biztos, hogy a humán faktor semmiféleképpen nem fog teljesen kikerülni a HR folyamatokból. Majd a műsorvezetők és a hallgatók megnyugtatására az is kiderült, hogy a technológia a humánumot nem felváltani fogja, hanem mintegy segítő faktor lesz jelen, hogy mindenkit az egyéni preferenciái szerint tudjanak kezelni a cégek.

A beszélgetés utolsó perceiben azt is megtudhattuk, hogy a nagy amerikai tech cégeknél ma már természetes, hogy a felvételi folyamatokat adatvezérelt alapokon alakítják át. Ez azt jelenti, hogy strukturált folyamatokat és próbafeladatokat alkalmaznak, valamint mérik a lelkiismeretességet és a kognitív képességeket is. Európában és Magyarországon ennek még nincs meg a kultúrája, pedig erre az elkövetkezendő 5-10 évben fel kell készülni nem csak a HR-eseknek, hanem a cégvezetőknek és a munkavállalóknak is!

Forrás: a beszélgetés a Jazzy rádió Millásreggeli, Heuréka-élmény rovatában volt hallható, melynek szakmai partnere a Spark Institute at IBS. Ha kíváncsi vagy a teljes beszélgetésre, hallgasd meg a Millásreggeli műsorát.

A korábbi podcasteket ITT érheted el.

Kövesd élőben is a Millásreggelit minden hétköznap reggel 6.45-10 óra között

Hamarosan indul felforgató HR képzésünk!

Tartsd frissen HR tudásodat, szerezd be a legkurrensebb ismereteket!

Gondoltad volna, hogy az ADATVEZÉRELT HR szemlélet támogatja az AGILIS szervezeti működést és DIGITÁLIS transzformációt?

Tarts velünk tavasszal induló Adatvezérelt HR képzésünkön!

További információt itt találsz: https://goo.gl/fZjYJY

https://www.sparkinstitute.eu/termek/adatvezerelt-hr