Mi az az adatstratégia? Hogyan lehet hasznosítani az adatokat egy vállalatnál?

Egy izgalmas témát jártunk körbe a Jazzy adásában, mégpedig azt, hogy mi az az adatstratégia. Megfejtettük, hogy hogyan lehet hasznosítani az adatokat egy vállalatnál. Egyáltalán, miért érdemes és miért kell adatokat használni egy cégnél? És miként lehet megállapítani, hogy mennyi az adat értéke? A Millásreggeli Heuréka-élmény rovatában  Oltyán Gáborral beszélgettek a szerkesztők, aki intézetünk egyik kiváló oktatója, a Data Solutions alapítója és ügyvezetője, közgazdasági programozó matematikus.

Az adat ma olyan, mint a kőolaj volt a 20. század elején. Vagyis, ma az adat a növekedés mozgatórugója, valamint, a kőolajhoz hasonlóan az ezt is gyűjteni, tárolni és finomítani kell – vagy, ahogy az adatokkal kapcsolatban ezt mondani szoktuk, elemezni szükséges – ahhoz, hogy hasznos lehessen számunkra. A vállalati adatstratégia éppen ezzel foglalkozik: hogyan lehet a rendelkezésre álló adatokat, azaz az adatvagyont, úgy tárolni, minőségét megőrizni, feldolgozni, hasznosítani, hogy minél nagyobb üzleti értéket teremtsen számunkra.

Az adatra úgy érdemes tekinteni, mint minden más vállalati vagyontárgyra, hiszen amellett hogy pénzre váltható értéke van, megfelelő karbantartásra szorul, az értékét szükséges bővítenünk és hasznosítanunk is kell.

És itt jön be egy figyelemre méltó trend: az adatok gyűjtésével a cégek jobban állnak, mint azok elemzésével. Bár az adatgyűjtéssel sem állunk olyan jól, jelenleg csupán az adatok kb. 0,5%-a van megfelelően kihasználva. Ebből is látszik, hogy rengeteg potenciál van még ebben a területben. Nagyon sok cégnek még nem sikerült felismernie az  abban rejlő lehetőséget, hogy minden vállalatot rengeteg hasznosítható adat vesz körül, amiket folyamatosan gyűjteniük és elemezniük kéne. Jelenleg már a legnagyobb cégek, ill. a Fortune 500 cégei is abszolút erre fókuszálva építik fel vállalatuk stratégiáját, ugyanakkor a kisebb cégeknél ez a fajta adatvezérelt működés még nem jellemző.

Forrás: a beszélgetés a Jazzy rádió Millásreggeli, Heuréka-élmény rovatában volt hallható. A rovat szakmai partnere a Spark Insitute at IBS. További részletekért hallgasd meg az Millásreggeli műsorát.