Adatvezéreltség, gépi tanulás, mesterséges intelligencia – a jövő munkahelye?

Napjaink egyik nagy témája a technológiai fejlődés, az adatvezérelt működésre való áttérés, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia-megoldások bevezetése és alkalmazása az élet számos területén. De hogyan hat a digitális transzformáció az életünkre, főként a munka világára, mely megélhetésünket biztosítja?

Néhány érdekes adat

Az OECD egy tanulmánya szerint az elkövetkező 15 évben a munkavállalók 14%-a veszítheti el a jelenlegi állását az automatizáció hatására és további 30%-uknak a feladatköre jelentős változáson fog keresztülmenni, melynek ellátásához továbbképzésre lesz szükségük. Továbbá a munkavállalók felének kell majd jelentősen megváltozott munkakörülményekhez alkalmazkodniuk.

Hogyan változik az álláspiac?

Habár az álláspiac átalakulásának sebessége bizonytalan, abban biztosak lehetünk, hogy teljesen más és új állások jönnek majd létre, melyek kicsit sem hasonlítanak azokhoz, melyek megszűnnek a digitális transzformáció hatására. Így nagy valószínűséggel azok, akik előnyhöz jutnak az új pozíciók létrejöttével nem ugyanazok, akik állásukat elveszítik a munkakörük megszűnésével.

A munkaerőpiacon méginkább polarizálódás következik majd be: vagy magas, vagy alacsony képzettségű munkavállalók lesznek többségben a jövőben, a közép végzettségi szinttel rendelkező munkavállalók mértéke jelentősen csökkenni fog. Az alacsony végzettséggel rendelkezők lesznek valószínűleg leginkább kitéve a digitális transzformáció hatásainak, és ők azok, akik legkevésbé valószínű, hogy továbbképzést kapnak.

Az átalakulásra való felkészüléshez nemcsak az egyéneknek, hanem a szakpolitikának is kimagasló szerepet kell vállalnia: elő kell segítenie a munkavállalók áthelyezését, továbbképzését, a szociális háló megerősítését, valamint további, jövőbeli munkaerőpiaci szabályozások bevezetését és társadalmi párbeszédet. Hogy mindez milyen eszközökkel érhető el, azt következő cikkünkben bővebben olvashatjátok.

Cikkünk megírásához az OECD tanulmányát is felhasználtuk.

A cikk szerzőjéről:

Tóth Erika Viktória

Okleveles közgazdász, IT projekt – és folyamatmenedzser, PhD hallgató

2016-ban végzett okleveles közgazdászként vezetés-és szervezés mesterszakon. 2018 óta PhD hallgató, kutatási témája a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hatásának vizsgálata a tudásmenedzsmentre. Az akadémiai szféra mellett már a kezdetektől célja volt részt venni a versenyszférában is, ezáltal gyakorlati tapasztalattal és tacit tudással támogatni az elsajátított elméleti tudását, ezért már korai egyetemi tanulmányai mellett (2012 óta) elkezdett IT üzleti folyamatmenedzsmenttel és IT projektek vezetésével foglalkozni, jelenleg is egy világhírű szoftvergyártónál dolgozik ezen a területen. Elkötelezett a korszerű technológiák megismerésében, a tudásmenedzsment és mesterséges intelligencia üzleti aspektusainak kutatásában, a folyamatoptimalizálásban, valamint a folyamatos fejlődésre és tanulásra való törekvésben.

Ha még többet tanulnál a mesterséges intelligencia témáról, gyakorlati tudásra szomjazol, biztosítsd helyed hamarosan  – október 12-én – induló képzésünkon: