Ezek lesznek 2018 legfontosabb piacbefolyásoló trendjei – 1. rész

Nem is kérdés, hogy a piac paradigmaváltáson megy keresztül. Az azonban már kevésbé egyértelmű, hogy mik azok a csapásirányok, amikre mindenképpen ajánlott felfigyelnünk, és érdemes kihasználnunk a bennük rejlő innovatív üzletszerzési lehetőségeket. A Spark Institue at IBS csapata összeszedte 2018 főbb technológiai trendjeit, amikkel érdemes számolnunk a jövő évi stratégiai tervezés során.

Az AR tömegtermékké vált

Egy olyan jelenség térnyerésének lehetünk szemtanúi, ami pillanatok alatt teremtett magának piacot a semmiből. Az év elején a kiterjesztett valóság (AR) egy lenyűgöző, ám még csak egy szűk célcsoportot elérő technológiaként volt számon tartva. A trendek azonban abba az irányba mutatnak, hogy 2018-ban már szinte mindenki használni fog AR megoldásokat. A technológiai óriáscégeknek ugyanis sikerült az AR-t tökéletesen beinjekciózniuk a mainstream főáramába: olyan termékeket engedtek útjukra, amik révén az AR elkezdett a mindennapi életünk szerves részévé válni.

``Nem hiszem, hogy létezne olyan ágazat vagy iparág, amelyet az AR nem érintene. Egy idő után olyan alapkövetelmény lesz az AR alkalmazása, mint ma egy weboldal.``

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója

2017 júniusában az Apple bemutatta az ARKit fejlesztői csomagját, amivel nagyon jól használható kiterjesztett valóság-alkalmazás készíthető iPhone-ra. Ezután nem sokkal később a Google is bejelentette riválisát, az ARCore-t az Android felhasználók számára.

Az AR szinte minden szektorba betette a lábát az idei év végére. Leggyakrabban játékokban, divatban, kiskereskedelemben, iparban, gyártásban, ügyfélszolgálatokon és a marketingben találkozhattunk kiterjesztett valóság megoldásokkal. Izgalmas példa a Gap ruhapróbát felváltó AR alkalmazása, a LOWE lakberendezési üzlet áruházon belüli navigációs rendszere vagy éppen Neiman Marcus digitális tükre.

Miért érdekes mindez? Bár az AR a Pokémon Go játékkal robbant be a köztudatba, felhasználási területei iparágtól függetlenül komoly üzleti és fogyasztói előnyöket tartogatnak, amikkel a legnagyobbak már el is kezdtek élni.

Hipertargetált gyártás

Az automatizálás és a vevői igények tökéletes kielégítése az Ipar 4.0 meghatározó alapkövetelményei. A hipertargetált személyre szabott gyártás valósággá vált. Mindez azt eredményezi, hogy újra kell gondolnunk a vásárlásról alkotott elképzeléseinket és azt az árat, amit egy termékért hajlandóak vagyunk kifizetni.

„Az igazi oka annak, hogy a ’Speedfactory’ létrejött egyszerűen csak ennyi: a gyorsaság. Ma szinte a 0–ra zsugorodott össze a <<kitalálok valamit>> és a <> között eltelt idő. ”

Rowland Manthorpe, szerkesztő, Wired UK

2017-ben az Adidas bemutatta a Németországban a Speedfactory-t. Ez az első olyan automata gyár, amely képes kis tételben egyedi termékeket, egyedi dizájnnal és méretben elkészíteni, miközben a termelési ciklust 1 hónapról 1 napra rövidíti – mindezt összesen 1 dolgozóval.

Miért érdekes mindez? A jövő fogyasztója pontosan tudja, hogy mit akar megvenni, mire van szüksége, és nem szeret személytelen dolgokat vásárolni. A hipertargetált gyártással a tömegtermelés helyébe léphet egy hatékonyabb, perszonalizált termék-előállítási rendszer, amely lehetővé tenné a gyártó szektor számára is, hogy szinte valós időben lekövethesse a fogyasztói igényeket.

Bedurran az 5G

A fejlődésnek egy óriási lökést fog adni az ötödik generációs mobiltelefon-hálózat megjelenése. Bevezetése 2018-2020 közé tehető. Az újabb technológia sztenderdjei még nem tisztázódtak, de várhatóan 100-szor gyorsabb lesz, mint a 2009 óta jelen lévő 4G (ami annyit tesz, hogy egy Full HD mozifilm letöltése mindössze 1 percet fog igénybe venni).

A svéd Ericsson a vietnámi kormánnyal együttműködve az idei év végén bemutatatta, hogy az 5G hogyan képes átalakítani az olyan ágazatokat, mint például az energia, a gyártás, az egészségügy vagy a közlekedés.

Miért érdekes mindez? Az 5G sebessége és elérhetősége drámai módon hatékonyabbá és biztonságosabbá fogja tenni a világot. A vállalatoknak ezért elengedhetetlen, hogy nyomon kövessék és kihasználják az 5G fejődésével együtt járó információ-sebesség extrém felgyorsulását.

Ha szívesen olvasnál még 2018 további trendjeiről, látogass el sorozatunk következő részére, melyben az Internet of Eyes & Internet of Ears, és a mesterséges intelligencia piacbefolyásoló erejét mutatjuk be.