2018-as trendek, amikkel érdemes tervezned stratégiádban – 2. rész

Sorozatunk 1. részében megosztottuk veletek 2018 főbb technológiai trendjeiből egy kis szeletet: az AR, a mesterséges intelligencia és a hipertargetált gyártás várható rövid távú kimeneteit. Folytatjuk a sort és mutatjuk is nektek, mik azok a jelenségek, amikkel szerintünk érdemes számolni a jövő évi stratégiai tervezés során.

Internet of Eyes & Internet of Ears

Az utóbbi évek nagy slágere az Internet of Things (IoT) volt, ami a tárgyak felől érkező információ-feldolgozást és hálózatba kapcsolást tette lehetővé. A smart computing azonban már az Internet of Eyes és az Internet of Ears irányába kezdett el tolódni. Megfigyelhető, hogy egyre hétköznapibb tárgyakba kerülnek okos kamerák és vizuális információkat felismerő megoldások, valamint az élő szót valós időben feldolgozó technológiák. A fantasztikus ezekben a megoldásokban, hogy a kamerákkal/ mikrofonokkal ellátott használati tárgyak megteszik számunkra az adatgyűjtés első lépését, az ebből beérkező adatokat pedig a mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével egyből elemezni is tudjuk. Ezt a folyamatot eddig csak nagy költségek árán, fáradságos munkával, időigényesen és komoly emberi erőforrásokat felhasználva tudtuk megoldani.

„A vizuális adatok elemzése kiterjedhet objektumok beazonosítására, érzelmek elemzésére, gesztusfelismerésre és még sok más emberi megnyilvánulásra, amelyek hatással vannak az összes szektorra és az emberiség egészére.``

Evan Nisselson, partner, LDV Capital

Kínában például az arcfelismerésre alapuló fizetési lehetőség egyre inkább elterjedőben van. Az Alibabához tartozó Ant Financial, vagy más néven Alipay a KFC-vel együttműködve pár hónapja elindította a „Mosollyal fizess!” szolgáltatását, ahol elég csak egy monitorba nevetni a számla rendezéséhez. Sok lehetőséget nyit meg a Pinterest Lens funkciója is (“Shazam for objects“), ami pontosan megmondja, mire irányítottuk kameránkat: milyen tárgyra, művészeti alkotásra, természeti jelenségre.

Az innovatív audio eszközök közül pedig mindenképpen figyelemre méltó fejlesztés a Sonos One, amitől normál beszédtempóban kérdezhetünk és emberhez hasonló hanggal meg is kapjuk válaszunkat. Egy kutatás a kötődés kialakulására is rávilágított: a technológiát használók 43%-a mondja azt, hogy annyira szereti hangalapú asszisztensét, hogy azt kívánja, bárcsak egy valódi ember lenne.

Miért érdekes mindez? A gépi tanulás fejlődése abba az irányba mutat, hogy a kamerák egy napon pontosan felismerik majd az egyéneket, megtanulják a szokásokat, az emberi viselkedésmintákat és mérni tudják az érzelmeket. A hangalapú technológiák pedig a márkáknak azt a lehetőséget kínálják fel, hogy mélyebb és sokszínűbb fogyasztói élményt nyújtsanak ügyfeleiknek a fogyasztói út (customer journey) kiemelt eseményei alatt.

Mesterséges intelligencia

2017 buzzwordje kétség kívül a mesterséges intelligencia volt, az AI megoldások üzleti felhasználásában rejlő lehetőségek kiaknázása az érdeklődés központi témájává vált.. Ez minden bizonnyal 2018-ban is így lesz. Az első számú döntéshozók már most terveznek a technológiával:

„A vezetők 65 %-a ugyanis azt gondolja, hogy a mesterséges intelligencia, gépi tanulás, automatizáció az elkövetkezendő 5 évben jelentős hatással lesz vállalatuk működésére.”

The Boston Consulting Group és az MIT 2017-es 3000 főt megkérdező kutatása

A mesterséges intelligencia minden iparágat átrendez, felborítja a most uralkodó status quokat, újfaja dimenziókat hoz be a termékfejlesztésbe is. Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy például a szépségiparban hogyan jelenhet meg az AI. Izgalmas példa erre a kiterjesztett valóságot és mesterséges intelligenciát együtt használó applikáció, a Beauty.ai, ami azt ígéri fogyasztóinak, hogy arcfelismerő az emberek értékítéleteiből, hírességek arcjellemzőiből kialakított algoritmus alapján megjósolja, mennyire felel meg a jelenleg uralkodó szépségideálnak a fotón látható személy.

Mi azt javasoljuk, hogy ha szeretnénk mesterséges intelligencia megoldásokat bevezetni cégünkbe, akkor a költség- és időigényes egyedi fejlesztések helyett támaszkodjunk bátran a már meglévő Cloud szolgáltatók (Amazon, Google stb.) építőeszközeire, illetve komplex iparág-specifikus megoldásaira (pl. Salesforce).

 

Miért érdekes mindez? Sokan attól tartanak, hogy a robotok (humanoid megjelenésű mesterséges intelligencia megoldások) elveszik az emberek munkáját. Azonban érdemes inkább abból a szempontból közelíti a trendet, hogy ha az emberi szakértelmet kiterjesztjük a mesterséges intelligenciával, akkor a folyamatainkat olyannyira felturbózhatjuk, amit puszta emberi képességekkel lehetetlen lenne elérni.